Winterfeest

Donderdag 5 januari werd het nieuwe jaar gestart met een winterfeest voor de medewerkers en vrijwilligers van Hospice Dignitas. Dit keer vond het feest plaats in de sfeervolle omgeving van "Het Huis Verloren" te Hoorn.
Iedereen werd warm welkom geheten door een vrolijk gekleed wintervrouwtje, die persoonlijk een gedicht voorlas. Met een warme glühwein of chocolademelk met slagroom in de hand, voelde dit als een heerlijke traktatie! Zeker omdat het bar koud was buiten.
Binnen werden we verrast door de robuuste klanken, die voortkwamen uit drie midwinterhoorns. Het is zeker niet eenvoudig om een melodie te blazen. Hier gaan jaren van oefenen aan vooraf. Iets later op de avond werden we meegesleept door de opwindende klanken en vrolijke dansen van ABBA. De 4 dames, Monica, Astrid, Susan en Joke bleken sinds de jaren 80 nog niets aan souplesse en gratie te hebben ingeleverd. Agnetha en Anni zouden jaloers kunnen zijn geworden. Het was maar goed dat er twee bodyguards aanwezig waren om hen te beschermen voor enthousiaste Hospice fans.
Na het diner van een heerlijke winterse erwten- of goulashsoep met broodjes, kregen we nog een spetterend optreden van Piet met zijn gloedvol en met snik en glimlach voorgedragen gedicht van Piet Paaltjens. Het was een gezellige avond en fijn voor alle aanwezigen om elkaar beter te leren kennen en de tijd te hebben om elkaar te zien en bij te praten.


(Hospice Dignitas bedankt de donateurs, bakkerij Otten, Het Huis Verloren, De Baron en de vrijwilligers van de activiteitencommissie, die dit samenzijn mogelijk hebben gemaakt.) 

 

12,5 jaar Hospice Dignitas

Op 4 augustus bestond Hospice Dignitas 12,5 jaar. Vorige week donderdag 6 oktober hebben de vrijwilligers en medewerkers deze mijlpaal in de Kapel en Patio samen gevierd met een hapje, een drankje en vooral een gezellig samenzijn. De kookvrijwilligers hadden zich weer ingezet om diverse smakelijke gerechten voor het buffet te bereiden. Bij binnenkomst mocht iedereen een gekleurde houten kraal uitkiezen.

De afgelopen weken heeft de directeur Ingrid Heidema met veel medewerkers en vrijwilligers gesproken over de kernwaarden van ons Hospice. In haar openingswoord sprak zij over de meest genoemde waarden, die de essentie vormen van de zorg en aandacht waar Hospice Dignitas voor staat en de focus voor de toekomst zullen gaan vormen.   (Over deze kernwaarden zal later dit  jaar nog over gecommuniceerd  worden.) Vervolgens verwees Ingrid naar de  persoonlijk uitgekozen kraal en zei: "elke unieke  kraal symboliseert de individueel verschillende  mensen met hun eigen unieke kwaliteiten". We  moeten al die talenten verbinden om als sterk  team samen te werken. Deze verbinding werd  vervolgens zichtbaar gemaakt door het rijgen van elke kraal aan de rode draad, zodat een kleurrijke ketting ontstond.

De activeitencommissie had een leuke kennisquiz over 12,5 jaar Hospice Dignitas samengesteld. In elk team werd nog best even gediscussieerd over bijvoorbeeld hoeveel gasten er tot nu toe in het Hospice zijn verzorgd ( 850) en de gemiddelde verblijfsduur (18 dagen). Ook de kennis van series, films en liedjes over ziekenhuizen, dokters en ziek zijn werd op de proef gesteld. Het winnende team werd beloond met een warm applaus en een medaille. Het was een sfeervol samenzijn en mede een bedankje aan alle vrijwilligers en medewerkers voor al hun inzet en zorg voor de ernstig zieke medemens.

Dit samenzijn is mede mogelijk dankzij de giften van naasten. Wij willen hen en alle vrijwilligers die hebben meegeholpen om deze bijeenkomst mogelijk te maken hartelijk bedanken hiervoor. 

De ontmoeting

Vrijwilligers en medewerkers van het Hospice zien en spreken elkaar niet zo vaak omdat er volgens een rooster gewerkt wordt. Er waren dan ook veel medewerkers die naar de Nieuwjaarsreceptie met als thema: “De ontmoeting” waren gekomen. Het gezellig samenzijn vond op 7 januari 2016 plaats bij Zaalverhuur De Baron te Zwaag. Onder het genot van een hapje en een drankje was er de gelegenheid om elkaar weer te zien, bij te praten en ervaringen te delen.

De hapjes waren bereid door een aantal kookvrijwilligers en de bediening werd verzorgd door een aantal familieleden. Bij aanvang van de avond werd er een toost uitgebracht op het nieuwe jaar en op alle mensen die zich inzetten voor de gasten van het Hospice. Elke medewerker kreeg een blanco kaartje met de vraag om hierop een persoonlijke wens voor een medemens te schrijven.
Midden op de avond kwamen vier Clowns van “Verhip” onverwacht langs. Zij hadden gekleurde bloemen bij zich. Met alle aanwezigen werd persoonlijk contact gemaakt en op vrolijke, verlegen of vriendelijke wijze een bloem gegeven.  Aan elke bloem hing een kaartje met een mooie persoonlijke wens. Bijzonder om op deze wijze een lief berichtje van een collega te ontvangen.  
Er zijn mensen die het Hospice een gift geven en zeggen: “dit bedrag is bedoeld voor de vrijwilligers, om hen in het zonnetje te zetten!” Deze fijne ontmoeting is dan ook dankzij hen mogelijk gemaakt.

Het Management Team van Hospice Dignitas bedankt de donateurs voor het mogelijk maken van deze avond. .