Gastvrouwen /-heren

De gastvrouwen en gastheren zijn het visitekaartje van het hospice. Als gastvrouw of –heer zorg je voor een gezellige sfeer in de woonkamer, voorzie je onze gasten en bezoekers van koffie of thee en ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de keuken. Daarnaast vang je alle bezoekers op, van de familie van gasten en de apotheekmedewerker tot ambulancepersoneel en de bloemist.

Rond koffietijd verzamelen zich rond de grote tafel de gasten die nog mobiel zijn, de dienstdoende verpleegkundigen, zorgvrijwilligers, medewerkers van het hospice en eventueel bezoek van de gasten. Dan zorg je dat de kannen koffie en thee klaar staan, natuurlijk met wat lekkers erbij. Houd er rekening mee dat het vaak druk kan zijn: de bel van de voordeur gaat, een bezoeker wil iets weten, bloemen moeten in het water worden gezet en de koffie en thee moet naar de kamers van bedlegerige gasten worden gebracht.

De vrijwilligers die gastvrouw- of heer zijn in het hospice zijn stuk voor stuk zeer te spreken over hun werk. Eén van hen verwoordt het zo: “Je hebt bijzondere gesprekken met gasten en hun familie. Door gewoon met aandacht te luisteren, geef je hen de kans te vertellen wat hen bezig houdt. Natuurlijk vloeien er wel eens tranen, maar er wordt net zoveel gelachen. Je zorgt er voor dat mensen zich veilig voelen, dat ze gezelligheid om zich heen hebben en vooral dat ze aandacht krijgen. Je kunt veel talenten kwijt in dit werk: je organiseert, regelt, luistert en biedt hulp. “

Ben je nieuwsgierig of het iets voor jou is, gastvrouw of gastheer zijn in Hospice Dignitas? Dan nodigen we je van harte uit contact op te nemen met onze vrijwilligerscoördinator Monica Bleijendaal. Dit kan per email naar m.bleijendaal@hospicedignitas.nl of via het aanmeldingsformulier.
 

Waarom ik gastheer ben bij het hospice.

Als vrijwilliger in het ziekenhuis hoorde ik van een collega over het hospice.
‘Het hospice, wat is dat?’

Na een rondleiding en informatie over de verschillende taken als vrijwilliger heb ik me aangemeld als gastheer, dat is inmiddels ruim 10 jaar geleden.

Ik doe dit werk met veel plezier, het woord plezier lijkt niet te passen in een hospice, maar dat blijkt echt te kunnen. Met de collega’s onderling en ook met de gasten wordt er echt wel gelachen. Het moeilijkste vind ik het, als er jonge gasten zijn, maar daar kan te allen tijde over gepraat worden met collega’s en dat is prettig. Het is dankbaar werk, alleen door er te zijn en aandacht te geven aan gasten en hun naasten krijg je zoveel terug. Ik hoop dit werk dan ook nog een tijdje te kunnen en mogen blijven doen.

George Sieverding
 

.