Kookvrijwilligers


De kookvrijwilligers zorgen dagelijks voor de warme maaltijd, hierbij wordt vooral gekeken naar wat de gast (nog) lekker vindt.

Ervaringen van een kok

Dagelijks wordt door één van de koks uit het team van 16 kookvrijwilligers een heerlijke verse maaltijd bereid. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van de gast. Wij koken altijd met verse producten en proberen deze op een zo’n huiselijk mogelijke manier op te bedienen “gewoon met de pannen op tafel”.

Wanneer onze dienst begint, bekijken wij de lijsten met de menu’s welke de afgelopen dagen zijn bereid en kijken wij naar wat de gast lekker vindt. Wanneer wij dat beoordeeld hebben, komen we tot een menu dat wij die avond voor de gasten gaan koken, met in onze achterhoofd “net als thuis”, gewoon een lekkere Hollandse pot. Ook wordt er iedere dag een verse pan soep gemaakt. En natuurlijk serveren wij altijd nog een lekker toetje.

Eén van de kookvrijwilligers ben ik, Mario Semler. Ik ben 44 jaar en in het dagelijkse leven zelfstandig ondernemer in de financiële sector. Mijn hobby is koken en in die hoedanigheid ben ik bij het Hospice gekomen.
Ik houd van koken en vind het fijn om dit voor mijn gezin en voor andere mensen te doen. Het koken in de Hospice is heel dankbaar werk en het geeft mij dan ook de voldoening die ik ervan had verwacht. Al tijden liep ik met het idee rond om vrijwilligerswerk te doen en via een advertentie in de krant kwam ik bij het Hospice terecht. Eerst gekeken wat het Hospice voor instelling was en na dat gelezen te hebben, hoefde ik er niet meer over na te denken. Zo mooi dat dit er is en dat ik er een onderdeel van mag zijn.

Mario Semler, kookvrijwilliger

Eten is beleven

Als je ziek bent, is eten vaak niet het eerste waar je aan denkt.
Bij Hospice Dignitas wordt er bijna elke dag van het jaar door een kookvrijwilliger met verse ingrediënten een smakelijke avondmaaltijd bereid. Wat er gekookt wordt, is overlegd met de gast. Er wordt namelijk zoveel als mogelijk rekening gehouden met wat de gast nog lekker vindt.
In de namiddag komen er allerlei huiselijke geluiden uit de keuken. Ingrediënten worden gesneden, gekruid, voorgebakken en/of gemixed. De geuren van het gerecht verspreiden zich door het gehele huis. Met aandacht en liefde voor smakelijk eten maakt elke kookvrijwilliger vol passie een lekkere maaltijd. Hierbij is er ook oog voor de presentatie. Gasten, die dit willen, kunnen gezamenlijk in de huiskamer aan een fraai gedekte tafel eten. Maar dit kan ook op de eigen kamer met of zonder gezelschap en eventueel een helpende hand.
Een dagelijks terugkerend huiselijk gebeuren , waarin sfeer, geur, geluiden, uitstraling, gastvrijheid, bijdragen aan een gezellige en smakelijke maaltijd en eten een beleving wordt.

 

.