Overige vrijwilligers

Zij vervullen allerlei verschillende werkzaamheden, zoals tuinvrijwilligers, de technische dienst, ondersteuning van de administratie, beantwoording van de telefoon, verzorgen van de verse bloemen in huis, het halen en opbergen van de wekelijkse boodschappen.

Technische vrijwilligers

Zij zorgen voor het technische onderhoud van het gebouw.

Ervaringen Technische Dienst
Via Kees Willink, voormalig bestuurslid, ben ik bij het Hospice gekomen
als technisch vrijwilliger. Samen met Hans Relleke, die vanaf het eerste begin
al actief was, hebben we het technisch onderhoud vorm gegeven.
Ging het in de beginjaren voornamelijk om het vervangen van kapotte lampen, het schoonmaken van afvoerputjes, het ophangen van schilderijen en het vastzetten van losgelopen schroefjes, boutjes ed. waarbij wij ons eigen gereedschap van thuis meenamen. Zo is het tegenwoordig uitgegroeid tot een goed geoutilleerde dienst met eigen gereedschapsfaciliteiten en opslag voor materiaal, met een eigen ruimte in het Hospice en een garagebox achter in de tuin voor de wat meer ruimte vragende materialen.


Veel faciliteiten zijn in de loop van de jaren gerealiseerd. Om enkele projecten te noemen die zijn afgerond: de verbeterde inrichting en geleidelijke vervanging van zoveel mogelijk energiezuinige verlichting, aanschaf van nieuw meubilair, realiseren van extra berging, het opnieuw schilderen en behangen van de gastenkamers, het installeren van (via sponsorgelden nieuw gekregen) flat screen televisies en een koelkast voor elke gastenkamer, aanpassing van de spoelkeuken, keuken en badkamer. De familiekamer evenals de huiskamer is inmiddels in overleg met de sfeercommissie voorzien van nieuwe vloerbedekking, meubilair en verlichting en ook om het gebouw zijn we zo nodig actief met de hoge drukspuit om de terrassen schoon te houden. Ik ben er trots op om samen met Hans te kunnen en mogen bijdragen tot het zo goed mogelijk functioneren van het Hospice binnen onze regio en mede dank zij het vruchtbaar samenwerken met de verantwoordelijke leiding hoop ik dit nog lange tijd te mogen en te kunnen blijven doen.

Frans de Ridder, technisch vrijwilliger
 

Tuinvrijwilligers

De gasten van het Hospice en hun bezoekers genieten iedere dag van de prachtig aangelegde siertuin. Elk seizoen van het jaar staat er wel iets in bloei. De tuin bij het Hospice is besloten, ruim en goed (ook rolstoel) toegankelijk. De tuin is zo aangelegd dat er een kleine wandeling kan worden gemaakt. Onlangs is er ook een moestuin aangelegd, waaruit wordt geoogst voor de dagelijks vers bereide maaltijden.

Ervaringen van tuinvrijwilligers

Het onderhoud van de tuin rust op de schouders van enkele enthousiaste tuinvrijwilligers, zoals Johan Bruijns en Jos Kwaad. Inmiddels 10 jaar geleden werd een naaste van Johan verzorgd in het Hospice en in die tijd werd een vrijwilliger gezocht voor de tuin. Tuinieren was toen niet écht een hobby van Johan, maar hij wilde vanuit zijn gevoel wat voor het Hospice en de gasten doen. Aanvankelijk werkte Johan samen met zijn broer in de tuin. Toen zijn broer hiermee wilde stoppen, bood zijn vriend Jos aan de taak van Johan’s broer over te nemen.

Wekelijks zijn Johan en Jos in de tuin te vinden. Zij houden zich bezig met het maai- en snoeiwerk, houden de perken onkruidvrij en zorgen er voor dat de paden schoon zijn, zodat de gasten er onbezorgd kunnen wandelen. Regelmatig zijn er gasten of bezoekers die een praatje met hen maken of een compliment geven over de tuin en dat maakt het vrijwilligerswerk extra leuk. In de schoolvakantie worden Johan en Jos veelvuldig geholpen door de kleinzoons van Johan. Jos heeft een aantal jeugdige kennissen die hij wel eens vraagt om hand- en spandiensten te verrichten bij het tuinieren onder het motto: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.
Johan Bruijns en Jos Kwaad
 

.