Zorg in de laatste levensfase

Verzorging in het Hospice is zorg als thuis. Dit betekent dat de zorg aan onze gasten aansluit bij wat een ieder thuis gewend is, zoals de tijden van opstaan, wassen en van eten. In het Hospice zijn er weinig vaste regels. Belangrijk is dat mensen zich thuis voelen. We willen dan ook graag weten waar iemand plezier aan beleeft, wat men graag wel of niet eet. Op deze manier proberen we bij te dragen om de laatste levensfase zo aangenaam als mogelijk te laten zijn, waarbij er ruimte is om nog te genieten naast de pijn, zorgen en verdriet over het naderende afscheid van het leven.

Natuurlijk kunnen partner, familie of vrienden ook in het Hospice helpen met het verzorgen van hun dierbare. Ons doel is het bieden van een veilige en vertrouwde omgeving, waardoor er weer ruimte ontstaat voor het "samen zijn" en de zorgen omtrent dagelijkse beslommeringen, verpleging en medische vragen van de schouders worden genomen.

Wat het Hospice voor ons heeft betekent...

Ruim drie jaar geleden maakten wij  voor het eerst kennis met het Hospice. De deur ging open en het eerste wat je voelde was warmte. Maar wat kon je bij zon'n huis voorstellen? Een huis waar mensen doodgaan dachten wij. Nu is dit ook zo, maar het Hospice is veel meer dan dat.

Het is een huis waarin laatste wensen vervuld worden, levensverhalen verteld worden, genoten wordt van ieder zonnestraaltje, waar zorg geboden wordt. Waar je als naaste altijd kan komen binnenlopen voor een bezoek aan jouw dierbare of voor een bakkie koffie. Er wordt geluisterd, verzorgd maar vooral geleefd.

Het Hospice heeft ons veel rust gebracht. Zorg werd uit handen genomen en je werd weer naaste. Omdat de deur voor ons altijd openstaat, zelfs drie jaar na het overlijden van Nanda, de moeder van mijn kinderen en onze mamma, hebben wij besloten dat wij een bijdrage willen leveren. Daarom hebben wij een koelkast gedoneerd.
Het baart ons zorgen dat er op het Hospice bezuinigd wordt. Wij gunnen een ieder die te maken krijgt met de laatste levensfase een kennismaking met het Hospice toe. Dat klinkt misschien gek, maar hier heerst begrip, rust maar vooral leven. Want dat is ten slotte hetgeen waar we ons zo graag aan vast willen houden.

Winfred, Lianne en Leon Wester
 

Verslag van een verpleegkundige

Gedurende drie maanden heeft Eric Ebbelaar, teamleider verpleegkundige zorg, een dagboek bijgehouden over zijn ervaringen. Het tijdschrift: "Denkbeeld" heeft hierover een artikel gepubliceerd. Het artikel is de moeite waard om te lezen, want het geeft een helder beeld over het leven en werken in het Hospice.

Artikel: Drie maanden uit het leven in een hospice

.