Complementaire Zorg

Bij Hospice Dignitas wordt naast de reguliere zorg ook complementaire zorg gegeven aan de gast. Het is een aanvulling op de reguliere zorg en er op gericht het gezonde in de mens aan te spreken en te stimuleren. Complementaire zorg kan ingezet worden bij bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming. Het belangrijkste doel is ontspanning en comfort te bevorderen. 

De afgelopen jaren heeft Hospice Dignitas hier veel in ontwikkeld.
Op dit moment worden de volgende vormen van complementaire zorg aangeboden:

  • Aromazorg

  • Hand- en voetmassage

  • Gebruik van warme molton deken

  • Humor

  • Muziek

  • Samen lezen, voorlezen

foto: Wil v.d. Velde, Photo & Pixels


Training complementaire zorg (CZ) aan medewerkers Buurtzorg

In november en december zijn er door medewerkers van Hospice Dignitas drie trainingen complementaire zorg gegeven aan de thuiszorg medewerkers van Buurtzorg.
Complementaire zorg is aanvullende zorg op de reguliere zorg. Het doel is om ontspanning bereiken en het welbevinden te verhogen. Uit het hoofd (zorgen maken) naar het gevoel (ontspanning, even geen zorgen ervaren, zich prettiger voelen). Deze toegevoegde waarde kan een ernstig zieke veel ondersteuning bieden. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de basiszorg, die er bij het Hospice geboden wordt. Ook door hiervoor opgeleide zorgvrijwilligers wordt in overleg met de verpleegkundige deze zorg gegeven.

Complementaire zorg is nog volop in ontwikkeling. Bij veel instellingen is het zelfs nog onbekend en behoort dit niet tot de basiszorg.

De Buurtzorgmedewerkers die hebben deelgenomen aan deze training waren vooral benieuwd naar de toepasbaarheid van CZ in de thuiszorg. Dit stond dan ook centraal bij deze training.
Onderwerpen die behandeld zijn:
- Wat is Complementaire Zorg
- Humor, geurenkoffer
- Warmte en koude, voetenbad
- Massage
- Voorlezen
- Aromazorg
- Muziek

De deelnemers van deze training waren zeer enthousiast! De opgedane kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar in de praktijk en het voorziet in de behoefte van de thuiszorg klanten.

Wilt u voor uw zorgmedewerkers deze training complementaire zorg organiseren? Voor meer info kunt u contact opnemen met Monica Bleijendaal. Tel. 0229-284060 Email: m.bleijendaal@hospicedignitas.nl

 

 


 


.